top of page

De Praktiserende Heiden - Deel 6

Tijdens de wintermaanden is de sluier tussen de werelden dun en zijn de voorouders dichter bij ons. De herfst en winter is ook een tijd voor bezinning, wijsheid en dankbaarheid wat betreft alles wat we hebben ontvangen. Je kunt hier vorm aan geven door iets te maken, bijvoorbeeld door middel van een voorouder-amulet te maken.

Het amulet verbind ons met onze voorouders, ofwel degenen die we lief hebben/hadden. Het geeft meer richting aan de voorouderverering en het versterkt de connectie met hen. Je kunt het amulet in je handen nemen wanneer je steun of wijsheid nodig hebt of wanneer je connectie met de voorouders zoekt of verlangt.

Je kunt een vraag stellen aan het amulet of simpelweg dankceremonies doen waarbij het amulet betrokken is. Op deze manier richten we onze energie en maken we het tastbaarder en persoonlijker.

We ontvangen zoveel van onze voorouders, hebben dingen geërfd van hen in dit aardse leven zoals materiële zaken, maar ook immateriële zaken zoals hun karaktertrekken, hun talenten, hun normen en waarden, maar ook hebben we hun wijsheid ontvangen via onze ouders en onze opvoeding, die weer zijn opgevoed door hun eigen ouders en zo verder.

We staan op hun bouwwerken, op hun nalatenschap, en we moeten die voortzetten in alle dankbaarheid en hen eren die voor ons kwamen. Sommigen voorouders zijn nog steeds bij ons betrokken, waarschuwen ons voor gevaar of schenken ons wijsheid in dromen en beschermen ons tijdens moeilijkheden. Het lijkt me niet meer dan normaal dat we iets teruggeven en de band onderhouden met hen.

Ook zijn de wintermaanden bij uitstek DE tijd om lekker te knutselen, om te spinnen te weven, te breien en hout te bewerken, om starend in het vuur aan projecten te werken. Allemaal individueel maar als we het met meerderen doen, toch ook gezamenlijk.

Er staat geen tijd voor, je doet het in je eigen tijd en op je eigen manier. Als je na afloop een foto wilt posten op onze pagina is dat zeer welkom!

Het idee (een voorbeeld):

Voor het amulet gebruiken we iets van onszelf, aangezien ons DNA ons verbindt met de voorouders. Dit kan van alles zijn, haren, nagels, bloed, zelfs zweet. Jij mag kiezen. Ook is het een idee om rode materialen te gebruiken, deze kleur symboliseert het de bloedverwantschap met onze voorouders.

Voor de rest ben je vrij te doen wat je wilt wat betreft de materialen. Ga op je gevoel af.

Je eigen haar kun je gebruiken door een borstel leeg te halen, je kunt een rood zakje maken of kopen, een steen of een botje dat de botten van de voorouders symboliseren, of een beetje aarde dat de aarde symboliseert waarin zij liggen begraven, misschien zelfs wat aarde van het grafveld waar jouw voorouders daadwerkelijk liggen. Misschien wil je er een edelsteen in doen die iets bijzonders voor jou betekent.

Bind of vlecht het haar samen met rode draad of maak het rode zakje op je eigen manier terwijl je woorden zingt of opzegt van dank, liefde, waardering en eerbied voor de draad van het bloed waarmee je met hen bent verbonden. Je kunt drie knopen leggen in het koordje om het zakje heen, eentje voor de geboorte, ten tweede voor het leven dat je nu hebt, en een derde voor het leven waarin je zult worden herboren. Mits je hier in gelooft natuurlijk. Misschien wil je wat bloed in het zakje doen, bloed uit je vinger of misschien bloed uit de baarmoeder tijdens de maanstonden, voor de vrouwen onder ons. Wanneer je het zakje besluit kan je het bezegelen met een aantal woorden waarin je bedankt voor het leven dat je hebt ontvangen als gevolg van hun levens. Steek een kaarsje aan en zegen het zakje met het licht zoals je met het licht de voorouders hebt geëerd tijdens Winternachten. Je kunt ook wat wierook aansteken.

Hou dan het zakje voor je borst op hart-hoogte en spreek woorden van zegening en liefde voor jouw voorouders, of je deze nu persoonlijk allemaal kent of niet, en vraag hen om je te blijven beschermen en leiden. Misschien wil je er een rijm voor schrijven of andersoortige prosa of bezweringsformule zoals bijvoorbeeld:

"Bot, Aarde en Bloed,

Bot, Aarde en Bloed,

Bot, Aarde en Bloed,

Met dit koord verbinden wij,

Bescherm en leidt uw bloed in mij.

Bot, Aarde en Bloed,

Bot, Aarde en Bloed,

Bot, Aarde en Bloed,

Respect en eer schenk ik U,

Bloed van mijn Bloed,

Vroeger, Later en Nu!"

Je kunt het amulet op het voorouder-altaar leggen als je dat hebt. Als je extra richting of hulp nodig hebt of steun, kun je het in je handen nemen en er een gebed tegen zeggen of er tegen zingen op een manier wat voor jou prettig voelt.

Dit is alleen een suggestie, als jij een poppetje wilt maken of iets anders is dat natuurlijk ook goed, ga op je eigen gevoel af.

Heb een fijne wintertijd, veel wijsheid, introspectie, creativiteit en bezinning toegewenst.

: Sága :

Foto boven het artikel is van SticksandStonesSF op Etsy

#amulet #voorouders #bescherming #kracht #steun #eerbied #dankzegging #creativiteit #winter

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page