top of page

Heil, bezoeker
Welkom op de website van Fernjawegan. Voor meer informatie over wie wij zijn en wat wij doen verwijzen we jullie naar de menubalk waar je alles kunt vinden. Op dit moment is deze website nog onder constructie.

Vriendelijke groeten
De leden van Fernjawegan

© Fernjawegan

De bindrune van Fernjawegan

Het runenschrift een eeuwenoud schrift gebruikt door de Germaanse, Scandinavische en Anglo-Saksische volkeren. Het werd niet zozeer gebruikt om te schrijven, het werd meer magisch ingezet of voor inscripties. Runen kunnen worden samengevoegd in één teken, dit wordt een bindrune of staafrune genoemd. Zo worden de krachten van verschillende runes samen in één geheel verbonden.
Deze bindrune staat voor de waarden, levenswijze en energie van onze groep.

 

 

Algiz - Omdat wij elkaar beschermen, éénmaal omhoog voor bescherming in het leven, en éénmaal naar beneden voor bescherming in de dood. Eenmaal omhoog voor het vrouwelijke goddelijke, en eenmaal omlaag voor het mannelijke goddelijke.
Tiwaz - Voor doelgerichtheid en rechtschapenheid, eerlijkheid en eervol handelen.

Dagaz - Voor de cyclus van het leven, voor oneindigheid, voor het wiel van het jaar en de seizoenen die we samen vieren. De cyclus in onszelf, in elkaar en in de wereld, en wetende dat alles oneindig is. Ook staat deze rune voor nieuwe inzichten, die we elkaar schenken, in wederzijds respect.

Raido - Tweemaal aan de zijkant van Othala, omdat er een pad is van de groep en een pad voor ieder alleen, moge dit harmonieus samenwerken, als een roedel wolven.

Woenjo - Voor vreugde, voorspoed, liefde en feest. Ongecompliceerd samenzijn, het vieren van het leven en voor vrede in ons midden.

Othala - De rune van thuiskomen. Het heidendom, de verbinding tussen ons en het goddelijke, is wat ons bindt, daar zijn we thuis, dat is onze fundering. Othala staat ook voor onze voorouders, die uiteindelijk waarschijnlijk dezelfde zijn, al ware het niet alleen al, dat wij allen voortkomen uit de Bron van alle dingen. Moge we ons thuisvoelen bij elkaar en in onszelf. Moge we onze voorouders eren, ons erfgoed eren, onze grond eren en onszelf hiermee verbinden.

Ansuz - Voor inspiratie en nieuwe ideeën, om verder te leren en te motiveren, voor inzichten, goede communicatie en intelligentie. Voor wijsheid, seidr en voor poëzie.

Eiwaz - Omdat de wereldboom staat voor het centrum van de wereld, het centrum van onze groep en voor de Ziel, de groepsziel en de individuele ziel. En voor Seidh.

Gebo - Omdat wij elkaar iets geven maar ook iets mogen ontvangen, en dit zo in evenwicht moge zijn. Ik geef iets van mijzelf, maar ook jij geeft iets van jezelf, moge wij zo onszelf open naar de ander opstellen en in harmonie samenzijn.

Ehwaz (verwerkt in Dagaz) - Voor sociale banden en samenwerking - Ehwaz is te zien in Dagaz, in het centrum van de bindrune.

 

bottom of page