top of page

De Praktiserende Heiden 5


Als het gaat om het heidendom denkt men niet meteen aan lichamelijke aspecten. Men denkt meer aan een met name geestelijke beoefening van deze vorm van spiritualiteit. Wij als groep bezien het heidendom op een holistische manier, als alomvattend, alle facetten van ons leven. Een levenswijze bevat de woorden "leven" en "wijze", een manier van leven dus. Het leven bestaat natuurlijk niet alleen uit een geestelijke component, wij zijn vooralsnog hier in een lichaam, in de stof, in de materie. (Mensen die zo verlicht zijn dat ze hun lichaam hebben verlaten: U kunt hier stoppen met lezen.)

Iedereen weet dat onze moderne wereld kampt met allerlei gezondheidsproblemen, van verslaving tot obesitas, vreetzucht en overmatig drankgebruik. Als groep proberen wij dan ook gezond leven te promoten, wij zeggen; "Alles met mate." We proberen voor onszelf altijd de balans terug te brengen, ook op lichamelijk gebied. Er is een tijd van rusten, er is een tijd van bewegen en van werken. Er is een tijd om dingen te ondernemen en een tijd voor ontspanning. Er is een tijd van vasten en er is een tijd van traktatie. De balans is waar het om draait, de natuur vindt ook altijd haar balans terug, in dag en nacht, in eb en vloed, in winter en zomer, in warmte en koude en in regen en zonneschijn.

Wanneer wij ons met het heidendom bezighouden is dat voor ons hetzelfde als ons verbinden met de natuur, wij zien het goddelijke in de natuur en houden haar als voorbeeld voor ons huidige leven. Wij leren van haar. Dit betekent dat wij proberen gezond en natuurlijk te leven, goed te slapen, elke dag te bewegen, biologisch te eten zonder al te veel kunstmatige toevoegingen, onze spierkracht op te bouwen, voldoende ontspanning in te plannen en verantwoordelijk alcohol te drinken. Bijna al onze leden doen intensief aan krachttraining en/of een andere sport en motiveren en ondersteunen elkaar hier in. Sommige stromingen hanteren de uitspraak "Je lichaam is een tempel", wij zijn het hiermee eens maar dit motiveert nog niet om je lichaam te gebruiken om je geestelijke kracht te ondersteunen, of om überhaupt actie te ondernemen in vooruitstrevende zin. Wij zeggen; "Een krachtige geest heeft een krachtig lichaam nodig om deze te dragen."

Natuurlijk is de lichamelijke beweging te combineren met elementen van het heidendom en met geestelijke beoefening, en zo is dit in te passen in onze levenswijze. Sport is de uitgelezen plek om de geestelijke vermogens te kunnen uittesten en grenzen te kunnen verleggen. Jezelf tot het uiterste drijven heeft te maken met wilskracht, en dit is dan ook te trainen, naast dat men het lichaam traint. Dit kan men bijvoorbeeld doen door te gaan hardlopen en iedere week de snelheid wat op te hogen, of bij krachttraining iedere keer de gewichten een tandje zwaarder te pakken, daag jezelf uit! Dit geeft je een mentale boost, je krijgt meer zelfvertrouwen! Daarnaast ontwikkel je met het beoefenen van sport, wat het ook moge zijn, discipline. We zijn misschien moe na ons werk en zijn dan geneigd om lekker op de bank te blijven liggen, maar die gemakzuchtigheid leidt o.a. tot de vele gezondheidsproblemen die momenteel in de moderne wereld heersen! Dus geven we onszelf een schop onder onze spreekwoordelijke kont, en slepen we onszelf naar de sportschool of een andere training. Wanneer we na afloop thuiskomen, zijn we voldaan en trots over wat we hebben bereikt; opnieuw een mentale boost.

Maar niet alleen deze psychologische aspecten zijn in te zetten tijdens lichamelijke oefeningen, ook de typisch heidense zijn goed te gebruiken. Wat dacht je van het gebruik van runes voor extra kracht en motivatie? Ikzelf heb de rune Uruz, van kracht en vitaliteit, op mijn drinkbeker getekend. Soms visualiseer ik die rune terwijl ik aan het trainen ben en ik vermoeid dreig te raken, voor een extra "boost". Daarnaast kan je, als je daar een beetje ervaring mee hebt, je krachtdieren laten helpen tijdens de training. Als ik nog dat laatste stukje moet, tijdens mijn hardloop-sessie, vraag ik vaak mijn krachtdier het Paard om mij kracht te geven. Ik zie hem dan voor mijn geestesoog galopperen, zie zijn machtige spieren bewegen, de hitte die van zijn flanken afslaat, en dit alles laait een vuur diep in mij op, wat me extra kracht geeft zodat ik mijzelf zo kan pushen tot het uiterste. Ook maak ik tijdens cardio-sessies gebruik van trance, met name muziek die me in trance brengt. Als je hier ervaring mee hebt kun je dit inzetten om in een bepaalde bewustzijnsstaat te komen waarin je je geest kan verruimen en zo het eind-doel beter kunt vasthouden en je concentratie te verhogen. En iedereen kent vast het gevoel van dat ene geweldige nummer dat ineens wordt gedraaid en je extra energie geeft om toch nog verder te dansen, vol gas!

Gebruik deze energie, gebruik de runen, werk samen met je gidsen, zet de energie van trilling en muziek om in lichamelijke kracht, ontwikkel je wilskracht door middel van lichamelijke training en zorg goed voor je lichaam. Je lichaam is gemaakt voor beweging, om te werken, om buiten te zijn, in de natuur, onder de zon. Jouw lichaam is je elke dag tot trouwe dienst, draagt je ziel, laat je gedachtes voelen in de vorm van emoties, geneest zichzelf wanneer je griep hebt of een wondje, regenereert zichzelf, laat verschillende processen ingenieus samenwerken zodat alles zoals behoren functioneert en is een voertuig van pure kracht. Jouw lichaam is een wonder.

De gezondheid is één van de belangrijkste dingen die er is in dit leven, dit beseft men helaas pas als men ernstig ziek wordt. Koester je lichaam, eer het, waardeer het, voed het en train het en je krijgt er op alle vlakken van je leven enorm veel voor terug.

:Sága:

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page